Ventriküler Fibrilasyon
Ventriküler Fibrilasyon
Ventriküler Fibrilasyonda, kalbin düzenli kasılması yoktur. Ventriküllerde titreme şeklinde asenkronize kasılmalar mevcut. Bu titreme hareketi kalbin pompa fonksiyonunu görememesi ve gerekli kardiyak debiyi sağlayamamasına yol açar.
Uzamış ventriküler fibrilasyon miyokardiyal enerji kaynaklarının tükenmesine asistoliye doğru, dalga formu yüksekliğinde azalma ile sonuçlanır.
Ventriküler Fibrilasyonda, acil müdahale yapılmazsa hasta saniyeler içinde kaybedilir.
Defibrilasyon yapılırken senkronizasyon yapılmaz, çünkü senkronize edilecek düzenli bir QRS ritmiyoktur.
Defibrilasyon dozu 2-4 Joule/kg'dır. (Unstabile SVT'de Kardiyoversiyon dozu 0,5-1 joule/kg, Unstabile VT'de 1-2 joule/kg olduğunu hatırlayın)
Ekg'de;
- Değişken yükseklikte karmakarışık düzensiz dalgalar vardır,
- Tanımlanabilen P dalgası, QRS kompleksi veya T dalgası yoktur.
- Dakikada 150 ila 500 vuru/dk hızında.
- Yükseklik süre ile azalır.
Ventriküler Fibrilasyonuntedavisi Defibrilasyondur.Ventriküler Taşikardinin tedavisi is Senkronize Kardiyoversiyondur.
DEFİBRİLASYON Myokardiyuma çok kısa bir süre içinde, yüksek miktarda elektrik akımı vererek, ventriküler fibrilasyon’un sonlandırılması veya çevrilmesi işlemidir.
Nabızsız ventrikül taşikardisi ve ventrikül flatteri (ventrikül elektriksel etkinliğin EKG’ye sinuzoidal dalgalar biçiminde yansıması) de tedavi yaklaşımı açısından VF gibi kabul edilir.
Etiketler:
Ventricular Fibrillation: Background, Pathophysiology, Etiology, treatment of Ventricular Fibrillation, ventriküler fibrilasyon, ventriküler fibrilasyon tedavisi, defibrilasyon, kardiyoversiyon, Cardioversion