Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Google
Google

Takvim
Site Haritası
Meki Bilici
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

Bayılma (Senkop) Nedir

Bayılma Nedir?

Bayılma, ani ve kısa süreli bilinç ve tonus kaybıyla karakterize bir klinik tablodur.  Sıklıkla bayılma olayı, düşme ile sonuçlanır. Bayılma kızlarda daha biraz daha sık görülür ve en yüksek görüldüğü yaşlar ergenlik dönemidir. Nadir görülmesine rağmen senkopun kardiyak nedenlerinin mortalite ve morbiditesi yüksektir ve ani ölüm riski taşır.



Sık görülen Bayılma Tipleri Nelerdir?

Vazovagal bayılma (Basit bayılma), En sık görülen senkop tipidir. Nörokardiyojenik senkop, basit senkop veya nöral ilişkili senkop olarakta adlandırılmaktadır. Vazovagal senkopta 3 klinik evre bulunmaktadır (53):

1- Öncü dönem: Halsizlik, baş dönmesi, bulanık görme, göz kararması, siyah noktalar görme, baş ağrısı, kulak çınlaması, tükürük sekresyonunda artış, çarpıntı, epigastrik rahatsızlık hissi, bulantı, kusma gibi şikayetlerin ardından solukluk, terleme, hiperventilasyon, bradikardi ve hipotansiyon başlar. Bu süre yaklaşık 10-20 saniyedir .

2- Senkop (Bayılma): Kişi şuurunu kaybeder, tonus kaybı olur, soluklaşır. Vücudu terli ve soğuktur. Nabızlar zayıf alınır ve yavaştır. İdrar kaçırma ve ekstremitelerde kasılmalar nadir de olsa görülebilir. Süresi birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişir.

3- Senkop sonrası: Kişi kendisini güçsüz ve sersem hisseder. Bulantı, baş ağrısı olabilir. Yaklaşık 1 saat içinde tamamen düzelir. Bayılma nedenlerinin önemli bir kısmı dikkatli alınmış bir hikaye ve fizik muayene ile teşhis edilebilir.  

 

Kalp Hastalıklarına bağlı bayılma:  şah damarının kapağındaki darlıklar veya Sol karıncığı kaslarının çok kalın olması durumlarında veya koroner arterin doğuştan anomalilerinde bayılma görülebilir. Supraventriküler Taşikardi, Ventriküler taşikardi, Tam kalp bloğu gibi ritm problemlerinde de ölümcül bayılmalar görülebilir. Kalp hızının çok yavaş veya çok hızlı olması bayılmaya neden olabilir. Özellikle tehlikeli bayılma tiplerini bu guruptaki hastalıklar oluşturur.

Refleks bayılma; Ağrı, kan görme, tuvaletini yapma gibi olaylar sırasında olur.  Öksürük, karın ağrısı, egzersiz sonrası, yemek sonrası olabilir.

Pozisyosel-Ortostatik Hipotansiyon: Bu hastalıkta oturur pozşsyondan ayağa ani kalkış esnasında hastaların tansiyonalrı aniden düşer ve hasta bayılır.

Bayılma yakınması olan tüm hastalara elektrokardiyografi (kalp şeriti) çekilmeli, kalp rahatsızlığı düşünülen hastalara ekokardiyografi, tansiyon ölçümü, gerektiğinde 24 saatlik kalp holter kaydı alınmalıdır.

Bazı hastalara yapılan eğik masa testi ile bayılmanın tipi, bu sırada oluşan kalp hızı ve kan basıncı değişiklikleri saptanabilir.

Bazı durumlarda bayılma tehlikeli veya ciddi hastalığın belirtisi olabilir. Bu hastalarda tüm testler yapılmalıdır.

 

Tehlikeli Bayılmalar Nasıldır?

  1. Bayılmadan önce çarpıntı olmuşsa,
  2. Bayılmadan önce hastada göğüs ağrısı olmuşsa,
  3. Bayılma, Egzersizden sonraysa,
  4. Bayılan kişinin Ailesinde erken ani ölüm öyküsü varsa,
  5. Bayılma sonrasında uzun süreli bilinç kaybı varsa,
  6. Ailede genetik geçişli ritm hastalıklarında bayılma görülüyorsa hastaların ayrıntılı bir şekilde tetkik edilmeleri gerekir.

 

Bayılması olan Çocuklara Öneriler

Bayılması olan her çocuk ayrıntılı olarak sorgulanmalı ve muayene edilmelidir. Tanıdan sonra her hastaya bayılmanın nedenine göre uygun yaklaşımda bulunulmalıdır. Byılmaya neden olan durumlardan kaçınılması önerilir.

1. Bayılma öncüsü belirtiler ortaya çıktığında, hastaya sırtüstü yatması ve bu sırada bacaklarını yüksek bir yere koyması önerilmelidir. Oturma ve çömelme de aynı şekilde etki ederek bayılmayı engelleyebilir. Poizsyonel bayılması olan hastalara ani ayağa kalkmak yerine kontrollü bir şekilde ayağa kalkmalıdırlar.

2. Sıvı tedavisi: Ağızdan sıvı ve tuz alımı artırılması bayılmayı önlemek için yararlıdır.

3. İlaç tedavisi:  Ciddi ve sık bayılmaları olan hastalarda ilaç tedavisi gerekebilirler.

 

Etiket
Bayılma, senkop, Refleks bayılma, Pozisyosel-Ortos













































ETİKETLER

Kocaeli çocuk kardiyoloji, doğumsal kalp hastalıkları, doğumsal kalp hastalığı, kalp deliği, asd, atriyal septal defekt, izmit çocuk kardiyoloji, pediatrik kardiyoloji, pediatrik kardiyolog, kocalei pediatrik kardiyolog, kocaeli pediayatrik kardiyoloji, kocaeli pediayatrik kardiyolog, pediyatrik kardiyolog, çarpıntı, svt, supraventriküler taşikardi, supra ventriküler taşikardi, ventriküler taşikardi, atriyal fibrilasyon, ventriküler fibrilasyon, anjiyo ile kalp deliği kapatma, anjiyo ile pda kapatma, anjiyo ile asd kapatma, aanjiyo ile kalp deliği kapatılması, Holter EKG, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, aort koarktasyonu, aort koarktasyonuna balon, aort koarktasyonuna stent, Aort koarktasyonu, coarctation of the aorta, aortic coarctation, stent, stent tedavisi, şah damarı, balon tedavisi, balon aortik anjiyoplasti, balon aortic angioplasty, meki bilici, Doç. Dr. Meki Bilici,  çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu, çocuk eko, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bayılma, senkop, Refleks bayılma, Pozisyosel-Ortostatik senkop, Çocuklarda göğüs ağrısı, çocuk kardiyolojisi uzman, kalp ağrısı, nefes darlığı, terleme, fenalık hissi, çarpıntı, VSD nedir, ventriküler septal defekt nedir, müsküler vsd nedir, müsküler ventriküler septal defekt nedir, VSD nin tedavisi, vsd ne zaman kapanır, vsd anjiyos ile kapatılır mı, vsd tedavisi, treatment of vsdi treatment of ventricular septal defect, çocuk anjiyografi, çocuk kalp anjiyosu,çocuk eko, çocuk kardiyoloji, çocuk kardiyologları, çocuk kardiyoloji doktorları, Bebek anneyi emerken çabuk yorulma, Morarma, Aşırı terleme, 
Nefes darlığı varsa, sık akciğer enfeksiyonu geçirime, Bayılma, büyüme ve gelişme geriliği, Çocuk doktoru muayene esnasında üfürüm, Çarpıntı, kalp pili nasıl çalışır, kimlere kalp pili takılır, kalp pilinin riskleri kalp pilinin yararları, kalp pili olan çocuğun dikkat etmesi gerekenler, akut romatizmal ateş nedir, ara, kalp romatizması, anjiyo, anjiyografi, çocuk anjiyo, çocuk anjiyografi, Mitral kapak prolapsusu, Mitral valv prolapsusu, mvp, antibiyotik proflkasisi, Mitral kapak prolapsusun un tedavisi, Mitral valve prolapse, syptom of Mitral valve prolapse, treatment of Mitral valve prolapse, Mitral kapak prolapsusu, PFO, Patent foramen Ovale, anjiyo ile PFO kapatılması, transcatheter patent foramen ovale closure, PFO belirtileri, PFO tedavisi, PFO ameliyatı, anjiyo ile PDA kapatılması, transcatheter PDA closure, Patent Ductus Arteriosus, Patent Duktus Arteriyozus nedir, Patent Duktus Arteriyozus belirtileri, Patent Duktus Arteriyozus tedavisi, Patent Duktus Arteriyozus ameliyatı, pfo, patent foramen ovale, pfonun tedavisi, treatment of patent foramen ovale, Gebze, çocuk kardiyoloji, Çayırova çocuk kardiyoloji, Karamürsel çocuk kardiyoloji, Başiskele çocuk kardiyoloji, Baş iskele çocuk kardiyoloji, derince çocuk kardiyoloji, darıca çocuk kardiyoloji, gölcük çocuk kardiyoloji, karamürsel çocuk kardiyoloji, izmit vkartepe çocuk kardiyoloji, kandıra çocuk kardiyoloji, dilovası çocuk kardiyoloji, dil ovası çocuk kardiyoloji, bilecik çocuk kardiyoloji, sakarya çocuk kardiyoloji, ereğli çocuk kardiyoloji, akçakoca çocuk kardiyoloji, balıkesir çocuk kardiyoloji, bursa çocuk kardiyoloji, bolu çocuk kardiyoloji, düzce çocuk kardiyoloji, zonguldak çocuk kardiyoloji, kastamonu çocuk kardiyoloji, bartın çocuk kardiyoloji, karabük çocuk kardiyoloji, sinop çocuk kardiyoloji,  yalova çocuk kardiyoloji

 

Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü