Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Google
Google

Takvim
Site Haritası
Meki Bilici
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

3. Olgu

Bu kısım sadece Doktorlar için Hazırlanmıştır. Doktor olmayanların  okuması yasaktır.

Olgu 3.
Acil servise ateş yakınması nedeniyle getirilen hastanın yapılan muayenesinde kalp tepe atımı 140/dk, Tansiyonu 100/70 mmHg, kapiller dolum zamanı 2 saniye olarak ölçülüyor. Aşağıda ekg örneği verilen hastanın tanısı nedir?

 







  1. Hastanın çekilen Ekg’sinde kalp hızının 170/dk olduğu görülüyor. Bu değer hastada taşikardi olduğunu ortaya koyuyor, ancak bu değer SVT için alışkın olduğumuz 200’lü değerlerin altındadır. Bu da bizi SVT ‘den biraz uzaklaştırır.
  2. Diğer  önemli bulgumuz QRS’lerin geniş olmasıdır. İki küçük kareden daha geniş olan QRS’ler geniş QRS olarak tanımlanır. Ve geniş QRS taşikardiler aksi ispat edilene kadar Ventriküler Taşikardi olarak kabul edilmelidir. Geniş QRS taşikardiler nadiren dal bloklu bir SVT’nin de bulgusu olabilir. Ancak Ventriküller, kalbin kasılma organı oldukları için, bu hastalar aksi ispat edilene kadar VT olarak yönetilmelidir. Eğer hastanın elinde geçmişte çekilmiş bir dal bloklu sinüs ritmi örneği varsa veya taşikardi atağı atlatılınca ortaya çıkan sinüs ritmi de dal bloklu ise o zaman hastaya dal bloklu geniş QRS’li SVT tanısı koyulur.
  3. Ventriküler Taşikardi esnasında görülen  QRS’ lerin geniş olmasının sebebi bir ventrikülden çıkan uyarın diğer ventriküle ulaşması fizyolojik yoldan olmadığı için sonuçta iki ventrikül ayrı zamanlarda kasılır ve ortaya çıkan QRS’ler geniş olur. Bu nedenle geniş QRS li taşikardiler sıklıkla Ventrikül kökenlidir.

1. Ventriküler Taşikardinin Tedavisi; SVT’de olduğu gibi hastanın hemodinamik durumuna bağlıdır.

2. VT'nin tedavisi SVT'den farklı olarak, hastaların VT’yi tolere etme süresi daha kısa olduğu için daha agresif tedavi uygulanır. VT, erkenden hastanın genel durumunda kötüleşme, bayılma ve ölüme yol açabilir. Hemodianmik açıdan stabil olan hastaya Öncelikle Lidokain tedavisi 1mg/kg/doz intravenöz yoldan verilir. Yanıt alınamayan hastalarda iv5mg/kg/doz yarım saatte % 5’lik 100 dekstroz solüsyonu içinde Amiodaron tedavisi uygulanır. Yanıt anlamayan veya hemodinamnik açıdan stabil olmayan hastalara 1-2 joule/kg/dozdan senkronize kardiyoversiyon (CV) uygulanır. CV tedavinse yanıt alınamazsa doz iki katına çıkartılarak CV tekrarlanır. Ayrıca hastada elektrolit dengesizliği  miyokardit, Akutromatizmal Ateş, Difteri gibiinflamatuar bir hastalığın varlığı araştırmalıdır.

 

 

 

Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü