Rutin Aşı kontrolü için Aile hekimliği polikliniğine başvuran 6 aylık bir bebeğin fizik muayenesinde mezokardiyak odakta 3/6 şiddetinde pansistolik üfürüm duyuluyor. Gelişimi yaşıtları ile aynı olan hastanın satürasyonu % 98, ekg’de özellik saptanmayan, telekardişyogramı normal olan hastaya yaklaşımınız nedir?
Fizik muayende mezokardiyak odakta 3/6 şiddetinde pansistolik üfürüm duyulması hastada öncelikle VSD’yi akla getirmeketedir. Hastanın satürasyonlarının normal olması, kardiyomegalisinin olmaması, gelişiminin de iyi olması hem tanıyı desteklemekte hem de VSD’nin küçük veya orta büyüklükte olduğunu düşündürmektedir.
RESİM: Eko GÖRÜNTÜSÜ
Hastaya yapılan eko’da perimembranöz bölgede 5 mm çapında orta büyüklükte defekt saptandı. Hastada sol kalp boşlukları normal genişlikteydi ve pulmoner hipertansiyonu yoktu. Anamnezinde tekrarlayan akciğer enfeksiyonu saptanamyan hasta klinik izleme alındı. İki aylık aralıklarla kontrolü planlandı. Hastaya enfektif endokardit proflaksisi verildi.
Kontrollerde;
Annenin bundan sonraki gebeliklerinde 20-22. Haftalar arasında fetal ekokardiyografi çektirmesi gerektiği anlatıldı.
Ventirküler septalk defektler (VSD) çocukluk çağının en sık görülen doğumsal kalp hastalıklarıdır. Sıklıkla perimembranöz bölge adı verilen aortaya yakın bir bölge olan bu bölge ağırlıklı olarak zar yapısında ve birmiktar da kas yapısndaki bölgeyi içerdiği için perimemebranöz VSD olarak adlandıırılrlar. Daha az görülen müsküler VSD’ler ise tamamen kas yapısının olduğu bölgelerdeki defektlerdir. Müsküler VSD’lerin olduğu bölge kas yapısında oldukları için hasta kilo aldıkça kapanma eğilimindedirler. Perimemebranöz bölgedeki VSD’ler ise nispeten daha az kapanırlar. Bununla beraber defektin genişliği de kapanıp kapanmama açısından son derece önemlidir. Küçük olan perimembranöz bir defekt kapanabilirken, geniş müsküler bir defekt kapanmayabilmektedir.