Diüretik-İdarar Söktürücü ilaçlar Nasıl Etki Eder?
Diüretik ilaçlar böbrekler yoluyla vücuttan su atılmasını sağlayan ilaçlardır. Diüretiklerin çoğu vücudun potasyum isimli mineralini kaybedilmesine yol açarlar.
Diüretik ilaçların Etkileri ve Kullanım Yerleri
Diüretikler genellikle iki amaç için kullanılırlar. Bu ilaçlar hipertansiyonu olan hastaların tedavisinde veya dilate kardiyomiyopati, mitral yetersizlik oart yetersizliği, triküspit yetersizlik gibi kalp yetmezliği nedeniyle vücutta sıvı birikimi olan hastalardaki sıvı fazlalığının atılması için kullanılırlar.
Güçlü loop diüretikler, furosemid (Lasix, Desal), etakrinik asit ve bumetaniddir (Bumid). Potasyumu tutucu diüretikler ise, spironolakton (Aldactone), triamteren ve amiloriddir. Çocuklarda sıklıkla kullanılan diüretikler Furosemid ve spironolaktondur.
Diüretik ilaçların Yan Etkileri
Diüretikler, vücudun elektrolitlerinin dengesini bozabilirler. Bu nedenle, bu ilaçlara başladıktan bir ya da iki hafta sonra, kandaki elektrolitlere bakılmasında yarar vardır.
Loop diüretiklerinin, tiyazid diüretiklerine göre potasyumu düşürme olasılıkları daha fazladır. Kas krampları, nabızda zayıflama ya da artma ve ayaktayken baygınlık hissi bulguları, önemli ölçüde potasyum ve su kaybının belirtisidir. Ortaya böyle bir durum çıktığında, hemen doktorunuzla temasa geçmelisiniz.
Loop diüretiklerinin daha az rastlanan yan etkileri arasında kulaklarda çınlama, olağandışı kanamalar ya da morarmalar, sarılık ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma ya da uyuşmayı sayabiliriz. Bu semptomlardan biri ortaya çıktığı zaman, hemen doktorunuza başvurmalısınız.
Spironolakton, nadiren aşırı terlemeye, baş dönmesine, adet kanamalarda düzensizliğe ve cinsel istekte değişikliklere yol açabilir.
Etiketler
idarar sökücü, idrar söktürücü, lasix, lasiks, furosemid, loop diüretikler, lup diüretikler, tiazid, tiazidler, thiazidler, meki bilici, doç. dr. meki bilici, diuretic, diuretics