Kalp Hastalıkları Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Google
Google

Takvim
Site Haritası
Meki Bilici
YÖK AKADEMİK TEŞVİK ÖDENEĞİ YÖNETMELİĞİNİ YAYINLADI
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Kardiyoloji Dergi Listesi
Gıdaların Kalori Değerleri
Youtube Kanalımız
Obezite ve Kalp Hastalıkları
İstanbul’da Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Olan Hastaneler

İdrar Söktürücü İlaçlar (Desal, Lasix) Nasıl Etki Eder?

Diüretik-İdarar Söktürücü ilaçlar Nasıl Etki Eder?

Diüretik ilaçlar böbrekler yoluyla vücuttan su atılmasını sağlayan ilaçlardır. Diüretiklerin çoğu vücudun potasyum isimli mineralini kaybedilmesine yol açarlar.

Diüretik ilaçların Etkileri ve Kullanım Yerleri

Diüretikler genellikle iki amaç için kullanılırlar. Bu ilaçlar hipertansiyonu olan hastaların tedavisinde veya dilate kardiyomiyopati, mitral yetersizlik oart yetersizliği, triküspit yetersizlik gibi kalp yetmezliği nedeniyle vücutta sıvı birikimi olan hastalardaki sıvı fazlalığının atılması için kullanılırlar.

Güçlü loop diüretikler, furosemid (Lasix, Desal), etakrinik asit ve bumetaniddir (Bumid). Potasyumu tutucu diüretikler ise, spironolakton (Aldactone), triamteren ve amiloriddir. Çocuklarda sıklıkla kullanılan diüretikler Furosemid ve spironolaktondur.

 

Diüretik ilaçların Yan Etkileri

Diüretikler,  vücudun elektrolitlerinin dengesini bozabilirler. Bu nedenle, bu ilaçlara başladıktan bir ya da iki hafta sonra, kandaki elektrolitlere bakılmasında yarar vardır.

Loop diüretiklerinin, tiyazid diüretiklerine göre potasyumu düşürme olasılıkları daha fazladır. Kas krampları, nabızda zayıflama ya da artma ve ayaktayken baygınlık hissi bulguları, önemli ölçüde potasyum ve su kaybının belirtisidir. Ortaya böyle bir durum çıktığında, hemen doktorunuzla temasa geçmelisiniz.

Loop diüretiklerinin daha az rastlanan yan etkileri arasında kulaklarda çınlama, olağandışı kanamalar ya da morarmalar, sarılık ve ellerde ve ayaklarda karıncalanma ya da uyuşmayı sayabiliriz. Bu semptomlardan biri ortaya çıktığı zaman, hemen doktorunuza başvurmalısınız.


Spironolakton, nadiren aşırı terlemeye, baş dönmesine, adet kanamalarda düzensizliğe ve cinsel istekte değişikliklere yol açabilir.

 
Etiketler
idarar sökücü, idrar söktürücü, lasix, lasiks, furosemid, loop diüretikler, lup diüretikler, tiazid, tiazidler, thiazidler, meki bilici, doç. dr. meki bilici, diuretic, diuretics

 

Saat
Hayata Dair
Pediatrik Testler
Web of Science'de Atıf/Citation Sorgulama
PUADER Pediatri Derneği
Kanıt Düzeyi A B C Ne Demektir?
Çocuklarda Renal Replasman Tedavileri
Bilici Kitapları
Google AdWords Nedir? Nasıl kullanılır?
Randevu Almak için
Pediatri Çekirdek Eğitim Programı
Pediatrik Kardiyoloji Çekirdek Eğitim Programı
Yararlı Linkler
Akademik Teşvik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Lezzet Tarifleri
Bismil Çakallı Köyü