Sağlıkıl yaşam için spor gereklidir ancak ancak özellikle çocuklar söz konusu olduğunda kalp sağlığının spora uygun olmasın hayati önem taşır. Yoğun fiziksel aktiviteler sırasında kalbin normalden çok daha fazla çalıştığını söyleyen Liv Hospital Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Meki Bilici çocukların spor öncesinde kardiyolojik değerlendirmeden geçmesinin ciddi risklerin önlenmesi açısından çok önemli olduğunu söylüyor.
Bu şikayetler varsa hemen Çocuk Kardiyoloji doktoruna başvurun!
Bu şikayetleri olanlara mutlaka çocuk kardiyoloji uzmanı tarafında n muayene yapılmalı ve gerekli testler yapılmalıdır. Ayrıca seyrek de olsa hiçbir şikayeti olmadığı için muayene edilmeyen kalp hastalığı olan birinin spor yaparken eforla ortaya çıkan ilk bulgusu kalp durması olabilir.
Spora başlamadan önce hangi testler yapılmalı?
İlk olarak hastanın şikayetleri ve tıbbi geçmişi sorgulanır. Ardından tansiyon ölçümü, elektrokardiyografi (EKG) ve ekokardiyografi (EKO) gibi temel incelemeler yapılır. Gerekli durumlarda efor testi, ritim holter ve kan tahlilleri gibi ek tetkiklere de başvurulabilir. Bu incelemeler sayesinde ritim bozuklukları, damar darlıkları ve kalp kası kalınlaşması gibi sinsi ancak ciddi sonuçlara yol açabilecek durumlar teşhis edilebilir. Eğer yapılan değerlendirmelerde riskli bir durum tespit edilirse, uygun tedavi planlanır ve gerektiğinde kişinin spora katılımı sınırlandırılır.
Hangi durumlarda spora izin verilmez?
Efor sırasında ölümcül risk taşıyan aritmiler veya kalp hastalığı tespit edilirse spor yapılması önerilmez. Ancak tedavi edilebilir durumlarda, uygun müdahaleler sonrasında spor yapmaya izin verilebilir. Nadir durumlarda heyecanla tetiklenebilen ölümcül aritmiler görülebilir. Heyecanın neden olabileceği riskler göz önünde bulundurularak kişinin spor yapması yasaklanarak hayatı kurtarılabilir.
Kalp hastalıklarının çocuklarda görülme sıklığı nedir?
Kalp hastalıklarının toplumda görülme sıklığı yaklaşık yüzde 1 civarındadır. Bireyin anne, baba veya kardeşlerinde doğumsal kalp hastalığı varsa bu risk 2-4 kat artış gösterebilir.
Kaç yaşında kalp kontrolünden geçilmeli?
Çocuklar genellikle 7-8 yaşından itibaren yüksek efor gerektiren sporlara başlar. Bu nedenle 7-8 yaşından itibaren performansa dayalı sporlara katılan çocuklara yılda bir kez kalp kontrolü yapılması gerekir. Yılda biz kez yapılmasından amaç yıl içinde geçirdiği ve kalbi etkileme riski olan streptokokal boğaz enfeksiyonu, covid, MİS-C ve gribal enfekisyonların kalpte herhangi bir probleme yol açıp açmadığını kontrol etmektir.
Kalp kontrolü yaptırmayan çocuklarda oluşabiliecek riskler nelerdir?
Hastada riskli bir doğumsal kalp hastalığı varsa, veya önemli bir ritim problemi varsa hastanın spor yaparken bayılması veya ölmesi riski mevcuttur.
“Liv Hospital Çocuk Kardiyoloji Kliniği’nde amatör ve profesyonel sporcuların muayenesi, elektrokardiyografisi, ekokardiyogrfi, ritim holer, tansiyon holter incelemeleri yapılıyor. İhtiyaç halinde anjiyo veya ameliyatla tedavi gerçekleştiriliyor.”